Beukendreef bij Kasteel Kruikenburg

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Dreef

Beschrijving

Deze dreef vormt de verbinding tussen het kasteeldomein van het 16de-eeuwse kasteel Kruikenburg en de Sint-Gertrudiskerk in de dorpskom van Ternat.

In de loop van de jaren 1950 (tussen 1956 en 1960) werden alle eiken (Quercus) van de dreef echter gerooid.
Later werd de dreef over een lengte van 80 meter opnieuw aangeplant met bruine beuken (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Eén van de grootste beuken heeft een stamomtrek van 1,45 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname op 15 juni 2007). De dreef bestaat uit twee rijen bomen met daartussen een wandel/fietspad, links en rechts van de bomen ligt telkens een rijbaan met aansluitend parkeerplaatsen onder de bomen. Het vervolg van de dreef binnen het beschermde kasteeldomein vormt een verbindingsweg naar de daar gevestigde onderwijsinstelling.

Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000801, Dreef tussen Waterslot Van Kruikenburg en kerk (S.n., 1943)
Auteurs: Cox, Lise