Enenboom als hoeklinde

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Inventarisatie Houtige Beplantingen (10-07-2007)

Grootste diameter boomkruin of struik 17 m
Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 257 cm

Beschrijving

Op het moment van inventarisatie was de historische context ter plekke volledig zoek. De situatie werd duidelijker op oude kaarten zoals de Popp-kaart en de Atlas der Buurtwegen. Een opgaande winterlinde, gekend onder de naam Enenboom, werd geplant als hoekboom bij een complexe eigendomssituatie met percelen die bovendien met veldwegen werden doorkruist. De boom is minstens 125 à 150 jaar oud en heeft een zéér eigenaardige groeivorm. De opslag aan de stambasis is uitgegroeid tot zware gesteltakken en heeft hierdoor het voorkomen van een zware struik. De omtrek van de boom gemeten als struikvorm bedraagt 1270 cm aan de basis.

Auteurs: Van der Linden, Geert