Opgaande linde als vrijheidsboom

Beschrijving

De vrijheidsboom, een Hollandse linde, bevindt zich bij het tijdens het interbellum opgerichte oorlogsgedenkteken ten zuiden van de Sint-Janskerk, op het kruispunt gevormd door de Kerk-, Kasteel-, Hoornzele- en Peperstraat. Ten tijde van de bescherming (1951) was deze boom circa 20 meter hoog en bedroeg de stamomtrek ongeveer 3 meter. Volgens de arduinen steen aan de voet van de boom zou de vrijheidsboom in 1830 aangeplant zijn als herinnering aan de Belgische Onafhankelijkheid. Van de originele vrijheidsbomen zijn er in België zeer weinig exemplaren bewaard gebleven. Bovendien vormt deze boom een beeldbepalend object in de dorpskom van Tervuren.

In 1985 werd de vrijheidsboom, omwille van aantasting door houtrot en vanuit veiligheidsoverwegingen, geveld en vervangen door een nieuw exemplaar, dat in 2007 reeds 12 meter hoog was en een stamomtrek van 1,27 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte) had.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000307, Vrijheidsboom, advies KCML met betrekking tot het vellen van de boom (1985).
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000307, Vrijheidsboom, rangschikkingsvoorstel KCML (1949).

Auteurs: Van der Linden, Geert