Halve loofgang van haagbeuk bij Oude Abdij van Drongen

Beschrijving

In de tuin bij de oude Abdij van Drongen bevindt zich een geschoren haag van 135 meter lang met een oost-west oriëntatie. Deze haag heeft een zonnige zuidkant en een op het noorden georiënteerde schaduwkant. Bovendien zijn de koppen van de scheerhaag over het pad geleid en is, volledig afgesloten van de zomerzon, brevieren mogelijk. Door de loofgang enkelvoudig uit te voeren behield men zicht op de tuinen en kon men vanuit de tuin ook zien wat er zich op het brevierpad afspeelde.

Normaal zijn loofgangen of berceaus aan beide zijden van het pad beplant met geschoren hagen die over het pad worden geleid. Deze enkelvoudige of halve loofgang is als type uniek en tot nu toe enkel hier in de abdijtuinen van Drongen waargenomen en geïnventariseerd.

Auteurs: Van der Linden, Geert