Teksten van Knotbomenrij van zwarte populieren

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130784

Knotbomenrij van vijf zwarte populieren ()

De knotbomenrij van vijf zwarte populieren staat langs de steile oever van de Dorrebeek. De bomenrij paalt aan Terwalle, een straat die afhankelijk van de geraadpleegde kaart ook wel eens Sint-Apolloniastraat wordt genoemd. De knotbomenrij is een beeldbepalend object in het graslandcomplex en de beekvallei waar ze deel van uitmaakt. De knotbomenrij bestaat uit zwarte populieren, één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies (markering perceelsgrens, brandhoutproductie, vastleggen beekoever) en legt getuigenis af van een belangrijke traditionele beheersvorm uit het verleden, namelijk het knotten. Naast zwarte populier staat er ook meidoorn, canadapopulier als opgaande en als knotboom, vlier, Hollandse iep en eik als knotboom.


Auteurs:  Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knotbomenrij van zwarte populieren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/168714 (geraadpleegd op ).


Knotbomenrij van zwarte populieren ()

De knotbomenrij met onder meer vijf zwarte populieren te Elst is één van de weinig bekende locaties met zwarte populier in Vlaanderen.

De knotbomenrij, op het moment van de bescherming (2010) bestaande uit vijf zwarte populieren (Populus nigra), zeven Canadapopulieren (Populus x canadensis), twee Hollandse iepen (Ulmus x hollandica) en een zomereik (Quercus robur) staat langs de bovenloop van de Dorrebeek, een zijbeek van de Zwalm. Deze bomen hebben respectievelijk een knothoogte van 3, 5, 2, 4,5, 2,5 en 1,8 meter. De grootste stamomtrek bedraagt 3,95 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007). De knotbomenrij is een beeldbepalend object in het graslandcomplex op het laagste punt van de beekvallei waar ze deel van uitmaakt. De omvang van de knotbomen accentueert de bomenrij. Een knotbomenrij met knotbomen van deze omvang, zeker met zwarte populier, is als beeldbepalend object vrij zeldzaam. Deze paalt aan Terwalle, een straat die afhankelijk van de geraadpleegde kaart ook wel eens Sint-Apolloniastraat wordt genoemd.

De knotbomenrij bestaat deels uit zwarte populieren, één van de zeldzaamste inheemse boomsoorten in Vlaanderen, omdat hij sinds de tweede helft van de 18de eeuw bijna volledig door de Canadapopulier (bastaard van zwarte populier met de Noord-Amerikaanse Populus deltoides) is vervangen. Er zijn slechts twee gekende locaties in Oost-Vlaanderen gekend (Elst en Oosterzele). Elke plaats van voorkomen heeft daarom een belangrijke natuurwetenschappelijke (genetische) waarde. De knotbomenrij vervult een veelheid aan cultuurhistorisch waardevolle functies (markering perceelsgrens, brandhoutproductie, vastleggen beekoever) en legt getuigenis af van een belangrijke traditionele beheersvorm uit het verleden, namelijk het knotten.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematische geografische benadering van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr.6, Knotbomenrij met vijf zwarte populieren (S.N., 2010).

Auteurs:  Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knotbomenrij van zwarte populieren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172645 (geraadpleegd op ).