Bakkersmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met windmolen

Beschrijving

De Bakkersmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgericht in 1980-82 naar ontwerp van architect Lou Jansen.

In 1980 kreeg bakker Frans Demedts een bouwvergunning voor het vernieuwen van een twee eeuwen oude hoeve en de bouw van een nieuwe windmolen, iets ten oosten van de vroegere houten Molen Jacobs. De plannen voor de molen waren getekend door de modernistische architect Lou Jansen uit Turnhout die zelf van 1969 tot 2019 woonde en werkte in een herbestemde windmolen (Grote Bentel- of Oranjemolen in Turnhout). Het metselwerk werd uitgevoerd door aannemer J. Van den Bleeken en het draaiende molenwerk door de Nederlandse molenmakers Jos en Jan Adriaens uit Weert.

De molen maakt deel uit van een ruimere site met onder meer een nog werkende MARSHALL stoommachine van 1903 die de machines van het bakkerijmuseum in de voormalige schuur aandrijft. De molen bevindt zich ten zuiden van de vernieuwde hoeve. De romp bestaat uit metselwerk van gerecupereerde stenen, is 17 meter hoog, heeft een doorsnede op de begane grond van 7,40 meter, en wordt geopend door een rondboogvormige poort op de begane grond en rondboogvensters. Het gevlucht bestaat uit gelaste roeden van Derckx van 26 meter en heeft fokwieken met remkleppen. Verder kenmerkt de molen zich door een Vlaamse vang met een vangtrommel en Engels kruiwerk. Op de steenzolder staan drie steenkoppels, op de builzolder 2 builen, een pletter, een zakkenklopper, een graanborstelmachine en een klein motorkoppeltje met een stel verticale stenen, en op de begane grond bevinden zich een wind-, motor- en stoomkoppel en een graankuiser. Dankzij een in België gebouwde stoommachine van het merk Sabbe kan er ook zonder wind gemalen worden.

• PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Vandeweghe, Evert