Opgaande es als grensboom

Beschrijving

De gewone es (Fraxinus exelsior) bevindt zich in de hoek van een perceel en op een kruispunt van wegen op de grens van de gemeenten Asse (deelgemeente Kobbegem) en Merchtem (deelgemeente Hamme). Hij werd aangeplant als grensboom om de ingewikkelde grens tussen beide gemeenten vast te leggen. Deze 15 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 3,20 meter op 1,50 meter hoogte en een maximale kroondiameter van 18 meter (opname in 2009). De gewone es is een belangrijk beeldbepalend object in de ruime omgeving en vertoont een representatieve vorm voor de soort. Als baken heeft deze boom een ruimtelijk-structurerende functie.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.23
Auteurs: Wijnant, Jo