Teksten van Leilindedreef bij Kasteel Hansbeke

Kasteeldreef van geleide zomerlinden ()

Een kasteeldreef van circa 370 meter lang verbindt het kasteel met het dorp van Hansbeke. De dreef is uniek omdat ze nog op traditionele wijze wordt gesnoeid. Het is een dreef van zomerlinden waarvan alle gesteltakken in een verticaal vlak zijn geleid. De dreef met twee leilindenrijen bestaat uit 138 exemplaren, oorspronkelijk 140 maar er zijn er twee afgestorven, is een zeldzaam voorbeeld van een geleide lindedreef.

Auteurs:  Van der Linden, Geert

Een kasteeldreef van circa 370 meter lang verbindt het kasteel van Hansbeke, ten noordwesten van de dorpskom, met het dorp.

Het kasteel van Hansbeke wordt reeds vermeld bij herhaalde vernielingen in de 14de en 15de eeuw. De ruïnes van het vermoedelijk op een omwalde motte gebouwde kasteel werden in 1766-1767 verwijderd. Het nieuwe kasteel werd rond 1790 iets verderop weer opgebouwd. In 1985 werd het gedeeltelijk door brand vernield en later heropgebouwd. Het omliggend park met vijver is vermoedelijk aangelegd begin 20ste eeuw. De leilindedreef is vermoedelijk even oud, ze wordt weergegeven vanaf de kaart van Vandermaelen (circa 1845). De dreef benadrukt de verbondenheid van kasteel en kerk.

De dreef is uniek omdat ze nog op traditionele wijze wordt gesnoeid. Het is een dreef van zomerlinden waarvan alle gesteltakken in een verticaal vlak zijn geleid. De dreef met twee leilinderijen bestaat op het moment van de inventarisatie (2007) uit 138 exemplaren, oorspronkelijk 140, maar er zijn er twee positiebomen afgestorven. Het is een zeldzaam voorbeeld van een geleide lindedreef en vormt één van de meest intacte, homogene dreven van Vlaanderen. De dreef vormt samen met een pluimes, grauwe abelen en de linden bij de kerk een duidelijke samenhang op zich, als onderdelen van een tuinarchitecturaal concept voor kasteeldomein en kerkplein. Deze elementen gaan terug tot het einde van de 18de, begin 19de eeuw.

De plantafstand tussen de rijen is 8 meter, in de rijen 5 meter. De dikste linde heeft een stamomtrek van 2,70 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 21 (S.N., 2010).
  • VAN DER LINDEN G. 2007: Terreinbezoek Domein kasteel van Hansbeke (terreinbezoek op 12 september 2007).