Dreef met gekandelaarde linden Kasteeldomein Ooidonk

Beschrijving

De kasteeldreef is aangelegd met lijnaanplantingen, geplant in de bermen aan beide zijden van een kasseiweg. Het wegprofiel is verhoogd aangelegd en heeft aan de buitenzijden een drainerende langsgracht. Dit traject verbindt het Kasteel van Ooidonk met de steenweg Gent-Deinze-Tielt en zou reeds in de 16de eeuw zijn ontstaan. De monumentale kasteeldreef te beginnen vanaf de Blauwe Poort tot aan de inkom van het kasteelpark van Ooidonk bestaat uit gekandelaarde linden. Dit deel is ongeveer 500 meter lang en bestaat in hoofdzaak uit Hollandse linden en een klein deel zomerlinden, deze zijn hoogstwaarschijnlijk het resultaat van een inboeting na de aanleg. De bomen worden traditioneel gekandelaard, deze snoei wordt periodiek en alternerend uitgevoerd. Dit wil zeggen dat men telkens een boom overslaat, de bomen die niet zijn gesnoeid worden bij een volgende snoeibeurt aangepakt. Het kandelaren van bomen is een snoei die dateert uit de tijd dat bomen, naast de sierwaarde, ook een opbrengst moesten verzekeren. De takken en het loof waren nuttig als brandhout en als loofvoedering.

Auteurs: Van der Linden, Geert