Winterlinde als Kapellekesboom

Beschrijving

De winterlinde (Tilia cordata) staat bij een kruispunt van wegen in het open landbouwgebied van Herenthout en Zelle. Deze boom, die een ruimtelijk-structurerend baken vormt, is (op het moment van de bescherming) zeer vitaal en vertoont geen uiterlijke gebreken en aantastingen. De boom is in het verleden geknot, maar de kruin is nadien volledig uitgegroeid. Deze gekandelaarde boom is 21 meter hoog en heeft een stamomtrek van 4,36 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).

Als beeldbepalend object is deze winterlinde zeldzaam te noemen. Het beeldbepalend karakter van de boom neemt toe met de groeiende omvang van de boom. Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd, waardoor de boom een bijkomende betekenis krijgt als ontmoetingsplaats voor de bewoners van de streek. Deze boom is een typisch voorbeeld van een kapellinde bij een kruispunt van wegen, vormt een exemplarisch object voor gelijkaardige locaties en heeft een hoge mate van representativiteit voor andere gekende kapellindes.

Aangezien het een alleenstaande boom met een kruinstraal van circa 10 meter betreft , wordt een cirkel met een straal van 30 meter (10 meter kruinstraal plus standaard 20 meter) rond de solitaire boom mee opgenomen in de bescherming.

Bron: Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA002503, Kapellekesboom-winterlinde, (S.N., 2010).
Auteurs: Cox, Lise