erfgoedobject

Drie kapellinden bij kapel Drielinden

landschappelijk element
ID
130806
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130806
Dit object is gearchiveerd. Dit betekent dat het niet meer de meest actuele informatie bevat. Raadpleeg de koppelingen onderaan deze pagina om de opvolger(s) van dit object met de meest actuele informatie te raadplegen.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bij de Drielindenkapel, ingeplant op het kruispunt van de Drielindenstraat, Lindeweg en Leuvensebaan, staan twee zomerlindes. De naam 'Dry Linden' staat al vermeld op deze locatie op de topografische kaart van Vandermaelen (ca 1850) en de Atlas der Buurtwegen (ca 1840). Deze naam doet vermoeden dat er oorspronkelijk drie lindes stonden. Nu zijn het er nog slechts twee. Recent werd weer een derde linde aangeplant, een treurzilverlinde. Deze cultuurvariëteit heeft een typisch koepelvormig silhouet van klimmende gesteltakken met daarop takken die naar omlaag hangen. Dit silhouet, gecombineerd met de bladeren die een groene bovenkant en witte onderkant hebben, geven deze boom een grote sierwaarde.

  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).

Auteurs: Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Wordt opgevolgd door
    Drielindenkapel met kapellinden


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie kapellinden bij kapel Drielinden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130806 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.