erfgoedobject

Dopjesboom

landschappelijk element
ID
130808
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130808

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Dopjesboom
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dopjesboom (Amerikaanse eik)
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deze Amerikaanse eik bevindt zich langs de Processieweg in het gehucht Wolfsdonk, op een twintigtal meter van een neogotische kapel uit 1864. Gezien zijn ligging en afmetingen domineert de boom het omliggende landschap.

Het gaat om een circa 26 meter hoge Amerikaanse eik (Quercus rubra) met een stamomtrek van 5,02 meter (op 1,50 meter boven het maaiveld) en een kroondiameter van 24 meter. De boom vertakt op 3,5 meter hoogte in vier zware gesteltakken. Hij staat in de volksmond bekend als de Dopjesboom en behoort tot de plaatselijke folklore. De naam is vermoedelijke een allusie op de napjes van de eikels, die bij de Amerikaanse eik merkelijk groter zijn dan bij de autochtone eikensoorten. Deze eik behoort binnen zijn soort tot de kampioenen van België. Op basis van zijn enorme stamomtrek zou hij de zesde dikste van België zijn.

Over de historische omstandigheden die zijn aanwezigheid op deze plek zouden kunnen verklaren is niets bekend. Aan de hand van de vuistregel van Alan Mitchell (de stamomtrek in inches is gelijk aan het aantal jaren) wordt de leeftijd van de boom op circa 200 jaar geschat. Aangezien het om een laag en zwaar vertakt exemplaar gaat, wordt de stamomtrek echter minder betrouwbaar als indicatie voor de ouderdom. De geschatte ouderdom doet wel vermoeden dat deze opgaande boom tot de oudste generatie van in deze regio aangeplante Amerikaanse eiken behoort.

 • BAUDOUIN J.-C., DE SPOELBERCH P. & VAN MEULDER J. 1992: Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Brussel.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DB002215, Dopjesboom.
Auteurs: Deneef, Roger
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Neogotische kapel

 • Is deel van
  Langdorp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dopjesboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130808 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.