Solitaire opgaande zomereik

• is aangeduid als beschermd monument Zomereik

Beschrijving

De zomereik (Quercus robur) bevindt zich op een zijweg van de Prinsenbosstraat, niet ver van het hoogste punt van het open landbouwplateau tussen de Begijnenbeek en de Demer. De stamomtrek bedroeg, ten tijde van de bescherming, 3,80 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). Bij een inventarisatie in 2007 bleek deze boom een omtrek van 4,18 meter te hebben. De totale hoogte bedroeg 22,5 meter, de grootste kroondiameter 29 meter.

Deze boom werd vermeld onder nr. 6001 in de ontwerpversie van de ‘Dendrological Inventory of Belgium’, opgesteld door de Vereniging Belgische Dendrologie. Uit dit document blijkt dat er in België zomereiken geregistreerd werden die meer dan twee zo dik zijn. Deze solitaire boom bevindt zich in een open landbouwlandschap. De ouderdom wordt, volgens de omwonenden geschat op circa 250 jaar. Deze hypothese kan echter niet bevestigd worden. Vermoedelijk maakte deze boom eens deel uit van het Prinsenbos, waarnaar de straatnaam nog verwijst. De ontbossingsgeschiedenis van het plateau kan niet met zekerheid gereconstrueerd worden aan de hand van historische kaarten. Volgens de kaart van Vandermaelen (1846-1854) zou dit bos tot 1850 grotendeels intact gebleven zijn. Op een kaart uit 1870 is het bos gerooid, maar op een kaart van 1908 is deze zone opnieuw als bebost afgebeeld. Uit de kadastrale kaart van Popp blijkt dat de boom zich in de hoek van een perceel bevindt, waar verschillende percelen samenkomen in een complexe kadastrale situatie. Het is dus goed mogelijk dat de boom bewaard bleef om de grens van dit perceel te markeren.

De boom figureerde in de televisieserie 'De smaak van de Keyser' die in de winter van 2008-2009 werd uitgezonden op de Vlaamse televisiezender 'één'.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000059,Oude zomereik en omgeving (1996)
  • Inventaris van het Landschappelijk Erfgoed, ID 809 Solitaire opgaande eikenboom.