erfgoedobject

NMBS-station van Essen

bouwkundig element
ID
13081
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13081

Juridische gevolgen

Beschrijving

Grensstation op de lijn Antwerpen-Essen-Roosendaal (Nederland) aangelegd voor stoomtreinen in 1854, geëlektrificeerd in 1954. Station in eclectische stijl van 1901 (het oude station van 1854 werd gesloopt en in 1891 vervangen door een voorlopig station).

Rechthoekig gebouw onder diverse bedaking (leien), onder meer met ijzeren vorstkam. Bakstenen lijstgevel en trapgevels op breukstenen sokkel met gebruik van hardsteen voor doorlopende banden en lekdrempels, vensteromlijstingen en decoratieve elementen zoals diamantkoppen en bolornamenten. Rechthoekige en rondboogvormige vensteropeningen. Hoofdingang in omlopende omlijsting met sleutel in vorm van gevleugeld wiel, waarboven waterlijst op consoles met bolornamenten; paneel met opschriften "staatsspoorweg" onder gebogen fronton. Aan spoorzijde beglaasde luifel op gietijzeren constructie. Aanleunende stationschefswoning aan zuidzijde.

Aangepast interieur, onder andere verlaagde plafonds die oorspronkelijke gietijzeren constructie verbergen (zie consoles in de lokettenzaal).

Het huidige goederenstation aan noordzijde is het voorlopige reizigersstation van 1891. Tussen de sporen en parallel aan het station, bakstenen overlaadloods uit zelfde periode met vernieuwd ijzeren dakspant; aan westzijde luifel op gietijzeren constructie.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1985


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: NMBS-station van Essen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13081 (Geraadpleegd op 16-06-2021)