Burgemeester Marresbaan met wegbeplanting

Beschrijving

De steenweg N78 loopt van aan de grens met Nederland in Kinrooi naar het zuidwesten tot Vroenhoven. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde onder het bewind van Napoleon in de periode 1812-1813 waardoor de weg ook bekend staat als de Napoleonweg. Op de Vandermaelenkaart is het loodrechte tracé goed zichtbaar met op regelmatige afstand 'Bornes' of kilometerpalen.

Het zuidelijk wegdeel van de N78, ter hoogte van Lafelt, heet de Burgemeester Marresbaan. Hier resteren 23 opgaande platanen van de oorspronkelijke wegbeplanting. Het weggedeelte is 660 meter lang en de sterk uitgedunde lijnaanplantingen hebben nog 13 bomen in het oostelijke deel en 10 bomen in het westelijk deel. De bomen hebben enorme stamomtrekken, de dikste heeft een stamomtrek van 439 cm en heeft een totale hoogte van 37,5 meter en een kruindoormeter van 29 meter. Tussen de platanen werden hier en daar jongere zomereiken aangeplant.

Auteurs: Verdurmen, Inge; Van der Linden, Geert