erfgoedobject

Leibomenrij van zomerlinden op het kerkhof van Werken

landschappelijk element
ID: 130817   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130817

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parallel met de rondgang is op concentrische wijze een bomenrij aangelegd rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Martinus. Alle lindebomen zijn in een verticaal vlak geleid en op een hoogte van 750 cm geknot. Alle zomerlinden zijn met elkaar verbonden met geleide zijtakken die zich op een hoogte van 220 à 250 cm bevinden. In oorsprong telde de bomenrij 54 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 46 en waren er reeds 8 bomen verdwenen. Het betreft hier een representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.

Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert
Datum  : 2017


Relaties

  • Is deel van
    Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

  • Is gerelateerd aan
    Afsluitingshaag van gewone beuk rond het kerkhof van Werken

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Leibomenrij van zomerlinden op het kerkhof van Werken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130817 (Geraadpleegd op 23-09-2020)