erfgoedobject

Leibomenrij van zomerlinden

landschappelijk element
ID
130817
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130817

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parallel met de rondgang is op concentrische wijze een bomenrij aangelegd rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Martinus. Alle lindebomen zijn in een verticaal vlak geleid en op een hoogte van 750 cm geknot. Alle zomerlinden zijn met elkaar verbonden met geleide zijtakken die zich op een hoogte van 220 à 250 cm bevinden. In oorsprong telde de bomenrij 54 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 46 en waren er reeds 8 bomen verdwenen. Het betreft hier een representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.

Op postkaarten van begin 20ste eeuw is deze beplanting al aanwezig en zijn de bomen reeds te zien als oude volwassen bomen, de diktegroei van de bomen is blijkbaar in al die tijd niet sterk toegenomen en werd duidelijk beïnvloed door het periodiek snoeien.


Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kerkhof rond de Sint-Martinuskerk

  • Is deel van
    Middeleeuwse dorpskern Werken

  • Is deel van
    Werkenplein

  • Is gerelateerd aan
    Afsluitingshaag van gewone beuk


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leibomenrij van zomerlinden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130817 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.