Opgaande linde als vrijheidsboom

Beschrijving

Lang werd gedacht dat de vrijheidsboom van Morkhoven werd geplant tijdens de Brabantse omwenteling (1789-1791). De boom die toen werd geplant is tijdens de woelige tijden die daarop volgden verdwenen. De boom werd hoogstwaarschijnlijk, naar aanleiding van de Belgische onafhankelijkheid, vervangen door een nieuwe vrijheidsboom. Uit een gespecialiseerde jaarringen analyse blijkt dat de plantdatum van de opgaande Hollandse linde zich situeert rond 1830.

• HANECA K. 2013: Leeftijdsbepaling van een monumentale linde ter hoogte van Molenstraat 43, te Morkhoven (Herentals), Rapporten Natuurwetenschappelijk Onderzoek RNO.OE2013-004, Onroerend Erfgoed, Brussel.
  • ENGELS E. 1954: Geschiedkundige aantekeningen over Morkhoven, Ons Parochieblad Sint-Niklaasparochie, Morkhoven 17, 24.
  • REGIONAAL LANDSCHAP KLEINE EN GROTE NETE s.d.: Monumentale linde is vrijheidsboom [online], http://www.rlkgn.be/index.php?page=vrijheidslinde (geraadpleegd oktober 2013).

Auteurs: Van der Linden, Geert