Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Beschrijving

Op traditionele wijze zijn drie gekandelaarde lindebomen aangeplant bij de zuid-west gevel van hoeve Den Olifant om er als schermbeplanting te functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, in het bijzonder de woning en de stallingen, beschermd. De bomenrij beschermt het woonhuis vooral tegen de namiddag- en avondzon. Dit gebruik dateert nog uit de periode dat men op zolder, onder de dakpannen, de nacht doorbracht. De bomen hebben een takvrije stam die ongeveer even hoog is als de voorgevel van het huis. De takken zijn min of meer in een verticaal vlak geleid en steken boven de onderste dakrand uit. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 241cm.

Auteurs: Van der Linden, Geert