Canadapopulier in park Sint-Adriaansabdij

landschappelijk element

Beschrijving

De Canadapopulier (Populux x canadensis ‘Marilandica’) groeit als een dominant exemplaar in een bosje in het zuidoosten van het park dat werd aangelegd op de plaats van de voormalige Sint-Adriaansabdij, ten noorden van het stadscentrum van Geraardsbergen. Het voormalig poortgebouw van de abdij aan de Abdijstraat doet dient als hoofdtoegang van het park. Met uitzondering van het abtenhuis, poortgebouw en koetshuis werden de abdijgebouwen tijdens de Franse omwenteling (1797) gesloopt. De abdijsite is in de 19de eeuw als park aangelegd.

De circa 38 meter hoge Canadapopulier heeft een stamomtrek van 8,56 meter waarmee dit exemplaar tot de dikste bomen van België behoort. Populieren worden doorgaans niet oud omdat ze meestal geveld worden op een moment dat ze economisch kaprijp zijn. Zeer oude populieren zijn dan ook eerder zeldzaam. De indrukwekkende driestammige populier te Geraardsbergen is waarschijnlijk de oudste boom in het park. Deze boom is naar schatting op het einde van de 18de eeuw aangeplant.

De 'Marilandica' is een zeer oude populierenkloon, die in Vlaanderen veel werd aangeplant, maar die verdrongen is door meer productieve klonen. In Vlaanderen is hij onder meer gekend in de volksmond als onder andere 'Vrouwelijke Gek', 'Gentenaar' en 'Achtkanter' omwille van de lijsten op de jonge, krachtige scheuten. Deze populier is -vermoedelijk tijdens de voorjaarsstormen voor het moment van de bescherming (2002) - beschadigd.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002195, Canadapopulier in het Abdijpark (VAN DER LINDEN G., 2002).

Auteurs :  Van der Linden, Geert