erfgoedobject

Peerie's linde

landschappelijk element
ID
130895
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130895

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Peerie's linde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De Hollanse linde (Tilia x europaea) bevindt zich in een insprong van een groot industrieel gebouw langs de N60 (Gent - Valenciennes), in de Oudenaardse industriezone ‘De Bruwaan’, ter hoogte van de Pruimelstraat. Als boom ingeplant bij een kruispunt van wegen, refererend aan de voormalige agrarische context en mogelijk geplant als herinnering aan de Slag bij Oudenaarde in 1708 is deze linde vrij zeldzaam te noemen.

Historiek

Noch in het landboek van Eine (1683-1687) noch op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat de boom aangegeven, maar wat deze laatste bron betreft hoeft dat niet te betekenen dat hij er nog niet stond, hij kan jong geweest zijn en nog maar weinig markant in het landschap. In de Atlas der Buurtwegen (1844) staat de buurt van de boom bekend als 'Lindewijck' en op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) is de boom ('Lindeken') ingetekend bij een kruispunt van wegen in een open kouterlandschap.

Volgens de plaatselijke overlevering zou de linde na de slag bij Oudenaarde in 1708, die zich in deze omgeving heeft afgespeeld, zijn geplant op de plaats waar een officier zou zijn gesneuveld (dit komt overeen met de mogelijke plantdatum omstreeks 1730). Wat dat betreft zou er een parallellisme zijn met de zogenaamde 'kapiteinskapellekes', waarvan er één op circa 300 meter van de boom stond tot bij de aanleg van de industriezone in de jaren 1970. Dit kapelletje werd een tiental jaren heropgebouwd wat verderop.

Eveneens volgens de volksmond zou er een erfdienstbaarheid op de boom rusten, waardoor de zogenaamde 'Peerie’s linde' indertijd bij het optrekken van het industrieel gebouw moest worden gespaard. In elk geval heeft de boom een bijkomend cultuurhistorisch belang als referentie naar het agrarische verleden (open kouterlandschap) van de omgeving.

Beschrijving

Het betreft een linde waarvan niet meer kan worden uitgemaakt of hij ooit is geknot, dan wel een opgaande vorm heeft aangenomen. De totale hoogte bedraagt 13 meter, de kruin is ingekort op 5 meter. De boom heeft een stamomtrek van 5,45 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008). De kruin is ingekort op een hoogte van 5,50 meter. Door zijn omvang bedraagt de ingeschatte leeftijd van deze linde volgens de methode-Zwaenepoel circa 279 jaar, wat zou betekenen dat ze geplant zou zijn rond 1730. Aan lindes van deze leeftijd wordt een wetenschappelijke waarde toegekend om genetische redenen. In de loop der eeuwen zijn, vooral in de Nederlanden, diverse lindecultivars ontwikkeld en de kans dat het bij deze boom gezien zijn vermoedelijke leeftijd om belangwekkend genetisch materiaal gaat is aanzienlijk.

Door zijn markante positie, op een industriezone, in een speciaal voor hem geconcipieerde uitsparing in een groot industrieel gebouw, bezit de boom een zekere beeldbepalende waarde. Het betreft de dikste gekende linde van Oost-Vlaanderen.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 14 (S.N., 2010).
  • VAN DER LINDEN G.: Terreinbezoek Peeries’ linde te Eine (terreinbezoek 31 januari 2008).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Cox, Lise; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Peerie's linde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130895 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.