erfgoedobject

Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

landschappelijk element
ID
130908
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130908

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Leenrechtbank Groene Vierschaar
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Groene Vierschaar
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee linden, één onder de vorm van een hakhoutstoof en één knotboom, flankeren de schepenbank. Deze gerechtsbomen staan op de plaats waar recht werd gesproken voor de heerlijkheid Volkaersbeke tijdens het Ancien Régime, in Vlaanderen ca. vóór 1795.


Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Deze gerechtsbomen bij de groene vierschaar werden al in 1866 als oude lindes omschreven. Een gravure uit 1866 toont aan dat beide lindes op dat ogenblik nog geknot waren. De boom links van de zitbanken van de vierschaar werd tijdens het slotoffensief van de eerste wereldoorlog in 1918 kapot geschoten. Uit de stomp groeiden evenwel nieuwe scheuten.

Als getuige van de openlucht rechtspraak op het Vlaamse platteland heeft deze groene vierschaar met lindes historische waarde. De traditie van rechtspraak in open lucht is na de 13de eeuw op de meeste locaties verloren gegaan, omdat gerechtshoven in toenemende mate vaste zittingen in gebouwen organiseerden. Dit exemplaar zou tot op het einde van de 18de eeuw actief zijn gebleven. De rechtbank was verbonden aan de heerlijkheid Volkaertsbeke in de toenmalige parochie Bevere bij Oudenaarde. Het was dus de heer van Volkaertsbeke die overeenkomstig het feodale systeem er rechters aanstelde die in zijn naam rechtspraken. De groene vierschaar lag langs de toegangsweg naar een hoeve, die eveneens tot de heerlijkheid Volkaertsbeke behoorde. 

In 1904 liet de toenmalige eigenaar, baron Kervyn de Volkaertsbeke, de zitbanken restaureren door de Gentse architect Van Hamme.

 

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier 4.01/45035/118.1 of OO000907, Groene Vierschaar (S.N. 1958).
 • RAEPSAET H. 1866: Un banc de justice féodale (Groene Vierschare), Notice posthume de J.J. Raepsaet, uittreksel uit Messager des Sciences historiques de Belgique, Gent.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

 • Is deel van
  Leenrechtbank Groene Vierschaar


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130908 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.