erfgoedobject

Steenbakkerij De Wildert

bouwkundig element
ID
13093
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13093
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Steenbakkerij gelegen op het gelijknamige gehucht, opgericht in 1900 door J. Kenis (zie vergunning en arduinen gedenksteen op de schouw). Niet meer in werking.

Originele ringoven onder groot overkragend schilddak op houten palen; schouw aan oostzijde. Ovenzolder toegankelijk via een houten hellend vlak (zie steenbakkerijen aan de Kempische vaart); mechanisch verdeelsysteem voor de steenkolen. Aan noordzijde van de oven: goederenlift bestaande uit aangebouwd platform met laadplank en katrol om steenkool op te halen, houten steenkoolbakken.

Achter de oven, ten zuiden, recent gebouwencomplex met machinekamer(?) en droogkamers. Droogloodsen links en rechts met nok loodrecht op de oven. Aan de straat ten oosten van de oven: verlaten bakstenen kantoorgebouw.

Geen arbeidershuisvesting rondom.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Essen, 1900, nummer 14: J. Kenis: bestendige steenbakkerij

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenbakkerij De Wildert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13093 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.