Zomereik als hoekboom

Beschrijving

Deze zomereik (Quercus robur) bevindt zich op de grens van een akker en het landelijk woongebied langs de Tombergstraat te Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik). Een onverharde voetweg, die de Tombergstraat met de Schaapstraat verbindt, vormt de scheiding tussen een akker en een bebouwd perceel. De 25 meter hoge eik heeft een stamomtrek van 4,44 meter (gemeten op 0,60 meter hoogte) en 4,83 meter (gemeten op 1,20 meter hoogte). De grootste diameter van de kroon bedraagt vijftien meter.

Deze zomereik vormt een belangrijk beeldbepalend object in de omgeving. Bovendien is deze boom de dikste eik van de regio, plaatselijk gekend als 'de dikke eik'. Omwille van de grote stamomtrek moet aan deze boom een zeer hoge leeftijd toegekend worden. De kans dat het om autochtoon genetisch materiaal van deze soort gaat wordt hierdoor aanzienlijk groter. De eik staat op de hoek van twee kadastrale percelen en kan dus beschouwd worden als hoekboom. Aanvankelijk kende hij vermoedelijk een knotbeheer, waarbij het knothout gebruikt werd als brand- en of geriefhout waardoor hij een dubbele functie had. Door het (al dan niet bewust) stoppen van dit beheer groeide hij uit tot een opgaande boom.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed in Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.3.
Auteurs: Wijnant, Jo