erfgoedobject

Geknotte zwarte populier

landschappelijk element
ID
130969
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130969

Juridische gevolgen

Beschrijving

De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering. De populier heeft een stamomtrek van 4,82 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008) en een kruinstraal van 5 meter.

Deze populier is de oudste, dikste en hoogste zwarte populier van Oosterzele. Zwarte populier behoort tot een van de zeldzaamste soorten. Er zijn maar iets meer dan twintig genetisch verschillende individuen terug te vinden in volledig Vlaanderen. Dit exemplaar vormt dusdanig een genenreservoir voor de regio.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/44052/101.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 14, Zwarte populier in de Steenstraat (S.N., 2013).
  • VAN DER LINDEN G. 2008: Terreinbezoek Steenstraat (Oosterzele) (terreinbezoek op 7 mei 2008).

Auteurs :  Van der Linden, Geert
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Geknotte zwarte populier [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/130969 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.