erfgoedobject

Hoeve Konijnepijp

bouwkundig element
ID
13099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13099
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Boerderij met losse bestanddelen respectievelijk woonstalhuis met voormalig bakhuis aan noordzijde, moestuin en boomgaard aan zuidzijde, schuur en stallingen aan westzijde.

Woonstalhuis onder afgewolfd zadeldak (riet) met woonhuisgedeelte van drie traveeën en één bouwlaag, te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met vlechtingen in de zijgevel. Rechthoekige vensters en deuren met afgeronde bovenhoeken. Noordelijke opkamer waarvan corresponderend keldervenster met houten latei. Stalgedeelte met gedichte korfboogpoort van voormalige potstal. Bakstenen langsschuur gebouwd circa 1900, vernieuwd circa 1923, en uitgebreid met varkensstallen aan noordzijde in 1963; vijf traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan het woonstalhuis).

ernieuwde paardenstal, heden kalverstal (nok loodrecht op het woonstalhuis) met inscriptie 1903 in voederbak. Ten zuiden van de Zandstraat tegenover de stal, eikenboom met Onze-Lieve-Vrouwekapelletje om het paard voor ziektes te behoeden.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Konijnepijp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13099 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.