De Hollandse linde (Tilia europaea (x)) staat als kapellinde bij een voormalige hoeve , het Hof van Overijs, die op het moment van de bescherming (2010) is ingericht als horecazaak.
De opgaande Hollandse linde vertoont een representatieve groeivorm en is een belangrijk beeldbepalend object aan de voorzijde van deze historische hoeve. Gelet op de omvang van de boom is de kans groot dat het gaat om autochtoon genetisch materiaal. De hoeve werd reeds vermeld in 1738 en wordt afgebeeld op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). Eerder was deze plaats, gelegen in de bocht van de Boerenkrijglaan, bekend als ‘Het Rad’, een executieplaats met een galg en rad. De boom staat ook al afgebeeld op oude postkaarten uit het begin van de 20ste eeuw en was toen al een omvangrijk exemplaar. Gelet op de huidige omvang van de boom heeft deze een vermoedelijke leeftijd van circa 200 jaar.
De 25,5 meter hoge opgaande linde heeft een stamomtrek van 4,85 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2008). De grootste diameter van de kruin bedraagt 32 meter. Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd, waardoor de boom een bijkomende betekenis krijgt als ontmoetingsplaats voor de bewoners van de streek.
Auteurs: Artois, Dirk; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Artois D. & Van der Linden G. 2015: Opgaande linde bij Hof van Overwijs [online], https://id.erfgoed.net/teksten/169426 (geraadpleegd op ).
De Hollandse linde staat als kapellinde bij een voormalige hoeve (Hof van Overwijs) die momenteel is ingericht als horecazaak.
De opgaande Hollandse linde is een belangrijk beeldbepalend object aan de voorzijde van deze historische hoeve. Gelet op de omvang van de boom is de kans groot dat het gaat om autochtoon genetisch materiaal. De hoeve werd reeds vermeld in 1738 en eerder was de plaats bekend als “Het Rad” een executieplaats met een galg en rad.
Aan de stam van de boom is een Mariakapel bevestigd. De boom staat ook al afgebeeld op oude postkaarten uit het begin van de 20ste eeuw en was toen al een omvangrijk exemplaar. Gelet op de huidige omvang van de boom heeft deze een vermoedelijke leeftijd van ca. 200 jaar.
Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van der Linden G. 2014: Opgaande linde bij Hof van Overwijs [online], https://id.erfgoed.net/teksten/160643 (geraadpleegd op ).