Lijnaanplanting van gekandelaarde lindes

• is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Marktplein

Beschrijving

Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden en heeft een vrijstaand neoclassicistisch raadhuis, later politiebureel, uit 1845 met eclectische toevoeging uit begin 20ste eeuw.

Historiek

Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee. Wanneer Lommel zijn marktprivilegies verwierf, ging deze functie geleidelijk verloren om plaats te maken voor de marktkramers en het transitverkeer. In de 17de en 18de eeuw waren er dan ook hoofdzakelijk handels- en ambachtshuizen, verder teutenresidenties en openbare diensten gevestigd.

Beschrijving

Het driehoekig dorpsplein wordt gevormd door het samenkomen van verschillende wegen en met linden omzoomd. Aan de kant van de kiosk staan er 31 gekandelaarde linden (dikste = 170 centimeter, gemiddeld = 150 centimeter). Aan de andere kant van de oprijlaan staan er 36 gekandelaarde linden (dikste = 239 centimeter, gemiddeld = 140 centimeter).

Ten westen, aan de rand van het met linden omgeven dorpsplein gelegen, staat het alleenstaand neoclassicistisch raadhuis met eclectische inslag.

Auteurs: Pauwels, Dirk; Foubert, Annemie