Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw (vermoedelijk van circa 1787), gelegen aan rooilijn en bij toegang tot Hemiksemhof. Bestaande uit woonhuis, met kleine omhaagde voortuin, stallingen in verlengde (nok evenwijdig met straat) en afzonderlijke langsschuur uit het vierde kwart van de 19de- of eerste kwart van de 20ste eeuw aan oostzijde (nok evenwijdig met straat).

Woonhuis met westgevel van dubbelhuistype, met vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerd (lange ankers) bakstenen gebouw. Getraliede en beluikte beschilderde kruiskozijnen van zandsteen met duimstenen. Onderkelderde oostelijke achtergevel van twee bouwlagen met getraliede kloosterkozijnen van arduin. Rechthoekige luiken met arduinen dorpels en ten slotte enkele rechthoekige getraliede venstertjes met arduinen dorpels. Merkwaardige houten kaaskooi (?) onder lessenaarsdak aansluitend bij daklijst.

Aan westzijde, uitsprngende stalling van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige venster met arduinen dorpel en tweetal vernieuwde rechthoekige stalvensters; gedichte poort met bewaarde duimstenen. Oostelijke achtergevel eveneens van twee bouwlagen met kloosterkozijnen van arduin, rechthoekige deur met getralied bovenlicht, gedichte rechthoekige poort met houten latei, gedichte korfboogdeur. Zuidgevel met kloosterkozijnen van arduin en rechthoekig laadluik.

Eenvoudige rechthoekige bakstenen langsschuur onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige poort met gietijzeren latei, asemgaten in puntgevel.

Auteurs: Wylleman, Linda

In het woongedeelte van de hoeve staat het jaartal 1742 op een draagbalk vermeld.