Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Hemiksem
Deelgemeente Hemiksem
Straat Assestraat
Locatie Assestraat 159, Hemiksem (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Hemiksem (actualisaties: 20-06-2007 - 20-06-2007).
  • Adrescontrole Hemiksem (adrescontroles: 17-09-2007 - 17-09-2007).
  • Inventarisatie Hemiksem (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Hoeve met losse bestanddelen

Deze bescherming is geldig sinds 16-07-1993.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit het derde kwart van de 18de eeuw gelegen bij het domein "Hemiksemhof". Beboomd en deels omhaagd alsook ommuurd goed. Aan de straat gelegen L-vormig woonstalhuis (woonhuis nok loodrecht op de straat), langsschuur (nok loodrecht op de schuur) aan oostzijde, bakhuis (nok loodrecht op de straat) aan noordzijde.

Woonstalhuis met zuidelijke voorgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd dak (kunstleien en mechanische pannen); rondboogvormig laadluik op kwartrond geprofileerde lekdrempel onder zadeldak (kunstleien); jaartal 1753 aangegeven door middel van gesinterde baksteen in oostgevel. Baksteenbouw op arduinen plint (westgevel). Zuidgevel: beluikt en getralied kruiskozijn van zandsteen met negblokken, gekalkte omlijsting. Vernieuwd rechthoekig stalvenster en eenvoudige rondboogdeur. Afgewolfde oostgevel met onderkelderde zuidoostelijke hoevtravee, opkamer met waterafloop en beluikt kloosterkozijn van zandsteen met gekalkte omlijsting; beluikt kruiskozijn in dito omlijsting en korfboogvormig laadluik. Noordgevel met kloosterkozijn.

Haakse verbouwde stalling onder zadeldak (mechanische pannen en kunstleien). Enkele kleine rechthoekige vensters met arduinen dorpels en korfboogvormig laadluik onder zadeldak aan oostgevel. Verder vernieuwde rechthoekige stalvensters en een korfboogpoort aan oostgevel.

Rechthoekige langsschuur onder schilddak (golfplaten), uit de 18de eeuw. Noord- en oostgevels grotendeels bestaande uit bewaarde stijlen en stijlvoetplaat op bakstenen stoel van oorspronkelijke vakwerkbouw, vulling vervangen door beschilderde planken. Zuidgevel van baksteen. Rechthoekige luikjes met arduinen dorpels en rondboogdeur. Opengewerkte zuidwesthoek met standvinken op bakstenen sokkel. Rechthoekige poort aan oostgevel.

Rechthoekig bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige vensters en deur, arduinen dorpels.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Assestraat

Assestraat (Hemiksem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.