Teksten van Hoogstamboomgaard Hof te Fiennes

Hoogstamboomgaard Hof te Fiennes ()

Bij een herenhoeve op de locatie van het historische Hof te Fiennes ligt een weidehoogstamboomgaard of fruitweide. De boomgaard is gelegen op een naar het westen georiënteerd hellend terrein en in hoofdzaak beplant met appelbomen en in mindere mate met peren-, kerzen-, pruimen- en notenbomen. De boomgaard is in het oosten afgeboord met een houtkant op een hoog talud bestaande uit overjarig hakhout en zware overstaanders van tamme kastanje. Tamme kastanje komt bij het Hof te Fiennes nog voor in een aantal geriefbosjes en werd veelal gebruikt voor het maken van weidepalen.

Auteurs:  Van der Linden, Geert

Bij een herenhoeve, meer bepaald in de tuin van het historische Hof te Fiennes, langs de Vlaamse Ardennenstraat te Etikhove ligt een weidehoogstamboomgaard of fruitweide. De boomgaard bevindt zich op een naar het westen georiënteerd hellend terrein en is in hoofdzaak beplant met appelbomen en in mindere mate met peren-, kerzen-, pruimen- en notenbomen. Deze oude fruitrassen staan bekend om hun taaiheid en ziektebestendigheid. De bomen zijn aangeplant in noordoost-zuidwest georiënteerde rijen. Deze grote boomgaard is sterk beeldbepalend voor het omliggende landschap (weliswaar niet vanuit alle standplaatsen). Het is de oudste boomgaard van de streek met deze omvang. De hoogstamfruitboom maakt al heel lang deel uit van ons landschap maar is de afgelopen eeuw economisch achterop geraakt bij de moderne commerciële boomgaarden.

De boomgaard is in het oosten afgeboord met een houtkant op een hoog talud bestaande uit overjarig hakhout en zware overstaanders van tamme kastanje. Tamme kastanje komt bij het Hof te Fiennes nog voor in een aantal geriefbosjes en werd veelal gebruikt voor het maken van weidepalen. In het noorden en westen wordt de boomgaard begrensd door een aaneenschakeling van onregelmatige en ovale poelen onderaan de heuvel.

De hoeve op het erf is op het moment van de bescherming (2013) vervangen door een nieuwe villa. De oorspronkelijke hoeve bevond in het historische “Fienes Bosch”, dat midden 18de eeuw nog circa 58 hectare innam en nadien door ontginning geleidelijk aan inkromp. De boomgaard maakt deel uit van een groter geheel waarin een tuinontwerp van landschapsarchitect Jacques Wirtz is gerealiseerd met een imposante hagenstructuur. Rond 1990 zijn enkele heraanplantingen en onderhoudsmaatregelen uitgevoerd om de boomgaard op te knappen. Ondanks het feit dat er al enkele exemplaren vervangen zijn door jongere bomen en daardoor het aandeel niet uniform is in leeftijd, zijn de structuur en plantafstand wel nog steeds dezelfde als oorspronkelijk en zijn de originele rassen steeds gerespecteerd gebleven.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/45064/101.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 10 (S.N., 2010).

Auteurs:  Verbeeck, Mieke; Van der Linden, Geert