erfgoedobject

Gemeentehuis van Hemiksem

bouwkundig element
ID
13120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13120

Juridische gevolgen

Beschrijving

Licht L-vormig alleenstaand dubbelhuis in eclectische stijl met renaissance elementen, gelegen tegenover de kerk.

Nadat aan de Provinciale Steenweg een gemeentehuis werd opgericht in 1892 naar ontwerp van Louis Gife, kwam in 1910-11 een nieuw gemeentehuis tot stand in de dorpskern, naar ontwerp van François Van Rompaey (de openbare aanbesteding had plaats op 22 februari 1910 en de voorlopige aanvaarding van de werken op 20 april 1911). Eerstesteenlegging op 1 november 1910, confer gedenksteen in portiek met opschrift: "Dr. F., Van Huffel burgemeester/ M. Jos de Groof M.F. Seeldrayers Schepenen/ M.J. Hallemans secretaris/ M.F. van Rompaey bouwmeester/ 1 november 1910". Aan achterzijde vergroot in 1929-1930 naar ontwerp van M. Magniette; circa 1950 werd het interieur gewijzigd naar ontwerp van Leon Dangez.

Gebouw bestaande uit twee kruisende vleugels, in oksel torenvormige deurtravee. Oostelijke voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen en souterrain onder zadeldaken (leien) met dakkapellen en rechthoekig dakvenster onder gebroken fronton met aediculum. Bakstenen gebouw op arduinen plint. Vlakke banden van natuursteen, puien kordonlijsten, steigergaten. Vierkante torenvormige deurtravee van drie bouwlagen onder ingesnoerd dak met lantaarn. Vlakke bakstenen pilasters op hoeken, eindigend op erkervormige torentjes onder naaldspitsen. Opengewerkte eerste twee bouwlagen door middel van rondbogen; derde bouwlaag met wapenschild en opschrift "Hemixem" op borstwering. Derde travee onder puntgevel met overhoeks geplaatste pinakels en aediculum. Rechthoekige en rondboogvormige vensters. Rondboogvormige vleugeldeur bereikbaar langs perron met balustrade; postamenten bekroond met lantaarns.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Hemiksem, dossiers 1 tot en met 6.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985

Aanvullende informatie

Aan weerszijden van de centrale trappenhal van het oude gemeentehuis, thans ingericht als horecazaak, hangen twee witmarmeren gedenkplaten waarop de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog (rechts) en van de gesneuvelden, in krijgsgevangenschap of als politiek gevangene overledenen, gefusilleerden en burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (links).
Auteurs : Van Severen, Elke
Datum: 01-02-2014

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Hemiksem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13120 (Geraadpleegd op 25-06-2021)