Betonfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Betonfabriek

Beschrijving

"N.V. Trilco", betonfabriek. Voormalige cementfabriek J. Van den Heuvel, die hier werd opgericht in 1905. Werd een N.V. onder de benaming "S.A. Ciments J. Van den Heuvel" en in 1922 werd de fabriek geheel gemoderniseerd en de installaties herbouwd. Toen onder meer voorzien van twee monumentale betonnen schouwen.

Slorpte in 1922, 1924, 1926 en 1929 verscheidene cementfabrieken op, zodat de fabriek circa 1930 40% van de Belgische productie voor haar rekening nam. De eerste merkwaardige los- en ladingsbrug aan de Schelde werd gerealiseerd in 1925: brug van gewapend beton met transportband en kraan. De eerste turbines dateren van 1926 en 1928. Bureelgebouwen en laboratoria aan de Herbekestraat dateren van 1928: rechthoekige gecementeerde gebouwen van twee bouwlagen onder platte daken, in sobere art-decostijl. Cementmolens en kolensilo's werden geïnstalleerd in 1929. De tweede los- en ladingsbrug in gewapend beton dateert van 1930. Watertoren van 1931. Cementsilo's van 1933: trechtervormige bakken, opgericht in de oude ovenhal van de fabriek, met afname door middel van pneumatische pompen. Gebouwenbestand van circa 1933 bleef bewaard maar werd uitgebreid aan oostzijde, waar de vroegere kleiwinning van de fabriek zich bevond.

• Herinnering aan de feestelijkheden van 30 november 1946 bij gelegenheid van de uitreiking van nijverheidseeretekens aan 29 leden van het personeel alsmede van het 40-jarig bestaan van de S.A. des ciments. J. Van den Heuvel Hemiksem, s.l., 1946.
  • CARLSSON E., La cimenterie J. Van den Heuvel à Hemixem-Anvers, in Electrica, nummer 1, februari 1931, Brussel-Paris, 1931, p. 3-23.
  • MAGNEL G., La cimenterie J. Van den Heuvel à Hemixem, in Science et Industrie, Edition construction et travaux publics, juli 1933.

Auteurs: Wylleman, Linda