Geknotte schietwilg

Beschrijving

De site van het Hof te Kwatem is al zichtbaar op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778). In die periode is Kwatem een gehucht waar verschillende hoeves bij elkaar gegroepeerd zijn. Circa een eeuw later waren de meeste hoeves verdwenen, op twee na: het Hof te Kwatem en een in het oosten naastgelegen kleinere hoeve. Vandaag is enkel nog de hoeve Hof te Kwatem aanwezig.

De geknotte schietwilg staat op de noordelijke perceelsgrens van een grasland met hoogstamboomgaard, horende bij het Hof te Kwatem. Al rond 1850 was hier een boomgaard aanwezig, gelegen tussen deze beide hoeves. De boomgaard werd in de eerste helft van de 20ste eeuw omgevormd naar weiland, maar werd in het begin van de 21ste eeuw weer aangeplant.

De knotboom heeft een omtrek van bijna 4,4 meter en een knothoogte van drie meter. Langs het zelfde perceel staat ook nog een opgaande es als perceelsrandbeplanting.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.
  • Gereduceerde Kadasterkaart van België, Dépôt de la Guerre, uitgegeven tussen 1845-1855, schaal 1:20.000
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000
  • Topografische basiskaart 1:10.000, Nationaal Geografisch Instituut, numerieke reeks, 2009