Knotbomenrij van schietwilg

Beschrijving

De knotwilgenrij van schietwilg staat op de westelijke perceelsgrens van een grasland horende bij het Hof te Kwatem.

Al op de kabinetskaart van de Ferraris is hier een met bomen beplante wal aanwezig die de akkerlanden scheidde van de noordelijk aangrenzende graslanden. Dit akkerland werd pas in de 20ste eeuw omgezet naar grasland. De voormalige wal is op het terrein nog zichtbaar als een lichte ophoging.

De bomenrij telt zestien bomen. De laatste knotboom vanaf de straatzijde heeft een omtrek van bijna 6,7 meter en een knothoogte van drie meter.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.
  • Gereduceerde Kadasterkaart van België, Dépôt de la Guerre, uitgegeven tussen 1845-1855, schaal 1:20.000
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000
  • Topografische basiskaart 1:10.000, Nationaal Geografisch Instituut, numerieke reeks, 2009