erfgoedobject

Leilinden bij parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

landschappelijk element
ID
131381
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131381

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op het voormalige kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Paulus bevindt zich een rij leilinden, bestaande uit Hollandse linde (Tilia x europaea), zomerlinde (Tilia platyphyllos) en winterlinde (Tilia cordata). De plantafstand tussen de bomen varieert van 3 tot 8 meter. De dikste linde heeft een stamomtrek van 3,14 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2007).

De leilinden vormen samen met een pluimes, grauwe abelen en de leilindedreef naar het kasteeldomein van Hansbeke een duidelijke samenhang op zich, als onderdelen van een tuinarchitecturaal concept voor kasteeldomein en kerkplein. Deze elementen gaan terug tot het einde van de 18de, begin 19de eeuw. De leilindedreef en de linden bij de kerk benadrukken de verbondenheid van kasteel en kerk

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 21 (S.N., 2010).
  • VAN DER LINDEN G. 2007: Terreinbezoek Domein kasteel van Hansbeke (terreinbezoek op 12 september 2007).

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Leilinden bij parochiekerk Sint-Petrus en Paulus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131381 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.