Mammoetboom in Domein de Renesse

Beschrijving

De mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) staat aan de achterzijde van het kasteel in het park de Renesse ten zuidoosten van het dorpscentrum van Oostmalle. De opgaande boom vormt een beeldbepalend object in het park en is vanop veel plaatsen in het park zichtbaar. Deze boom is met een stamomtrek van 6,40 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2009) de grootste gekende mammoetboom in Vlaanderen. Een kampioenboom van deze soort met een dergelijke omvang is zeldzaam te noemen. Hij werd, samen met twee andere exemplaren, omstreeks 1830 in het park geplant bij de aanleg van de Engelse landschapstuin, waarbij het gebruik van beeldbepalende exoten gebruikelijk was. Als oud beeldbepalend object heeft deze mammoetboom een exemplarische waarde voor het gebruik van exotische bomen in de landschappelijke aanleg van parken.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA002503, Malle, De Renesse, Mammoetboom (Artois D., 2010).

Auteurs: Artois, Dirk; Van der Linden, Geert