Teksten van Opgaande bruine beuk als vredesboom

Opgaande bruine beuk als vredesboom Sint-Laureins ()

De vredesboom is geplant in 1919 na de eerste Wereldoorlog. De dorpsboom bij het oorlogsgedenkteken naast het gemeentehuis is een Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ (bruine beuk) met een stamomtrek van 338 centimeter (2003).

Auteurs:  Van der Linden, Geert

Ten zuiden van het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Op 26 september 1920 werd het arduinen oorlogsmonument voor de helden van 1914-1918 aan de voet hiervan plechtig ingehuldigd. De bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) heeft een indrukwekkende stamomtrek van 338 cm en een diameter van circa 17 m.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002285, Waardevol erfgoed in Sint-Laureins (S.N., 2005).
  • VAN DER LINDEN G. 2003: Terreinbezoek vredesboom Dorpsstraat (Sint-Laureins) (terreinbezoek op 07 oktober 2005).

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Van der Linden, Geert