Laan van gekandelaarde platanen tussen vredesboom en heldenmonument

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

Beschrijving

Bij het oprichten van het oorlogsmonument in het centrum van Zottegem in 1921 werd ook beslist om 26 platanen en een vrijheidsboom aan te planten. Als vrijheidsboom werd een zomereik op het einde van de Neerstraat geplant die er kon uitgroeien als een opgaande boom. De Neerstraat werd van naam veranderd in Heldenlaan en is toen als een avenue aangelegd met een dubbele rij gekandelaarde platanen. We tellen nu nog 20 platanen.

• LAMARCQ D. 1995: Oorlogsmonumenten te Zottegem. Stille getuigen van twee wereldbranden. Een inventaris van de tastbare getuigenissen en een poging tot biografie van alle gesneuvelden en slachtoffers, Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde. Handelingen 7.

Auteurs: Van der Linden, Geert