erfgoedobject

Geknotte linde als vrijheidsboom

landschappelijk element
ID
131430
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131430

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijheidsboom
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ten noordoosten van de parochiekerk Sint-Denijs, aan het deel van Kalkendorp dat noordwaarts naast het kerkkoor tot de Koffiestraat leidt, staat de dorpsboom van Kalken, gekend als vrijheidsboom. In december 1792 werd een vrijheidsboom aangeplant voor de kerk. In 1797-1798 werd de omgehakte boom heraangeplant.

Het gaat om een solitaire gekandelaarde linde omringd door een perk met lage heesters op de zuidoosthoek van het dorpsplein naast de kerk, dicht bij het oorlogsgedenkteken van wereldoorlog 1914-1918. Voorheen naast het thans verdwenen kerkhof aangeplant achter het in 1962 gesloopte oud gemeentehuis en omringd door een muur. De stamomtrek bedraagt nu circa 2,35 meter wat zou wijzen op een ouderdom van eerder 100 dan 200 jaar. De boom zou echter vroeger in zijn groei belemmerd zijn door de ommuring en er zijn geen archivalische gegevens bekend van een jongere heraanplant.

  • VAN DE SOMPEL A. en HANSELAER L. 2003: Vrijheidsbomen te Kalken en Laarne, Castellum XX, 4, 4-13.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dendrochronologisch onderzoek

In 2019 heeft de boom een omtrek van 240 cm. De linde is dendrochronologisch onderzocht. De linde is gedeeltelijk hol, wat maakt dat om de leeftijd van de boom te kunnen inschatten er een extrapolatie aan de hand van de aanwezige jaarringen gebeurde. De twee stalen gaven een vermoedelijke leeftijd aan tussen de 144 en 167 jaar. Het vermoedelijke kiemjaar situeert zich tussen 1853 en 1876. Dit is 22 tot 45 jaar na de bomen aangeplant bij de Belgische Revolutie. De kans dat het om een vrijheidsboom uit 1831 gaat is klein. Het kan hier mogelijk gaan om een inboeting van een eerder afgestorven vrijheidsboom of om een jubileumboom.

  • HANECA K. 2019: Dendrochronologisch onderzoek Vrijheidsboom Kalken, onuitgegeven nota’s.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geknotte linde als vrijheidsboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131430 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.