Gemeentelijke jongensschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Gemeentelijke Jongensschool met naastliggende voormalige onderwijzerswoning, heden openbare gemeentelijke bibliotheek en discotheek. Opgetrokken in 1871 naar ontwerp van Eugeen Gife (zie gedenkstenen op penanten met opschriften: "J.J.D. Saunier burgemeester/ FL. J. Stas CH. Verheyden Schepenen/ CH. J. Elebaers Sekretaris/ Ridder Ed. Pycke Gouverneur/ Eug. Gife architekt 1871").

Klaslokalen van verdieping voorzien in 1928 (zie gevelplaat met opschrift: "1928 Baron G. Holvoet gouverneur/ Dr. Ch. De Backer burgemeester/ Fr. Verhavert Th. Van Dam Schepenen/ J. Halleman secretaris/ Fr. Sel bouwmeester/ Grs. De Mol aannemers"). Straatgevel van negen + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Baksteenbouw met kordonlijst. Muuropeningen in rondboogvormige en rechthoekige verdiepte muurvlakken. Rondboog- en rechthoekige vensters.

Onderwijzerswoning met steekboogvormige muuropeningen, bakstenen boogomlijsting.

Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N1 (A-He), Brussel - Gent.
Auteurs : Wylleman, Linda