erfgoedobject

Opgaande bruine beuk in gemeentepark Beaulieu

landschappelijk element
ID: 131458   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131458

Juridische gevolgen

Beschrijving

De bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’) aan de ingang van het gemeentepark Beaulieu, een voormalig kasteelpark, maakt een wezenlijk deel uit van de parkaanleg van dit domein.

Historiek

De bruine beuk staat aan de ingang van het gemeentepark Beaulieu, een voormalig kasteelpark, meer bepaald aan de kant van het kerkplein en vormt daar een duidelijk herkenningspunt. Deze boom werd vermoedelijk aangeplant bij de aanleg van de Engelse landschapstuin op deze locatie. Deze soort werd vaak gebruikt in landschapsparken omwille van hun contrasterende kleur met de meeste andere bomen.

Beschrijving

De omtrek van deze opgaande beuk bedraagt 5,60 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2013). De bruine beuk vormt een beeldbepalend object in het park. De boom is uitgegroeid met een volle kruin. Aangezien hij over voldoende ruimte bezit, is hij meer in de breedte dan in de hoogte gegroeid. Gezien de locatie, de omvang en de representatieve groeivorm is deze bruine beuk zeldzaam te noemen en heeft hij een exemplarische waarde voor vergelijkbare locaties.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA002503, Bruine beuk gemeentepark Beaulieu (Artois, 2010).

Bron     : -
Auteurs :  Artois, Dirk
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Opgaande bruine beuk in gemeentepark Beaulieu [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131458 (Geraadpleegd op 07-06-2020)