Gekruiste beukenhaag bij Hof ter Mick

Beschrijving

De gevlochten beukenhaag staat langs de moestuin ten noordwesten van Hof ter Mick en werd destijds aangeplant als afsluiting. De aanplant dateert vermoedelijk van bij de aanleg van de Engelse tuin in 1830.

Historiek

De aanleg van het domein De Mik startte in 1775, waarbij het park werd aangelegd volgens een geometrisch patroon. Het kasteel werd in 1785 als buitenverblijf in opdracht van Henri-Joseph Stier gebouwd. In 1830 werd de opvatting van het park gewijzigd door de aanleg van een Engelse tuin, ontworpen door Charles-Henri Petersen in opdracht van baron Jean-Michel van Havre. Bij deze werken werden de vijver en omheiningsgracht gegraven. Vanaf 1844 kwam het goed in handen van de familie Della Faille. Het kasteel wordt op de kaart van Vandermaelen (1846-1854) dan ook vermeld als “Château de Miek à Mr. le Comte Del Lafaille”. Ten noordwesten van het kasteel bevindt zich een geometrisch aangelegde moestuin, vanwaar een dreef leidt naar een sterrenbos ten noordoosten van de vijver.

Beschrijving

De gevlochten beukenhaag (Fagus sylvatica) staat langs de oostzijde van de moestuin ten noordwesten van de gebouwen van het Hof ter Mick. De haag sluit aan op de zuidgerichte muur van de moestuin. Aan de andere zijde wordt de moestuin begrensd door de gracht rondom de Engelse tuin bij het landhuis. De moestuin maakte destijds een wezenlijk deel uit van de parkaanleg van het domein.

Op het moment van de bescherming is de haag vitaal en vertoont ze geen ernstige uiterlijke gebreken of aantastingen. De lengte van de gevlochten beukenhaag bedraagt ongeveer 150 meter, al ontbreken er verschillende stukken. Aangezien de haag lange tijd niet geschoren is, is ze sterk uitgegroeid. De gevlochten beukenhaag heeft door zijn grillige vormen een beeldbepalend karakter in dit deel van het park. Het gebruik van een gevlochten haag is in een parksituatie een kunstige tuinarchitecturale oplossing voor het probleem van vraat door reeën in de moestuin. De omvang van de haag is van dien aard dat ze vermoedelijk werd aangeplant tijdens de aanleg van de Engelse tuin in 1830. Het gebruik van gevlochten hagen is vrij uitzonderlijk voor de streek. Als oud object met een grote beeldbepalende waarde is deze gevlochten haag een zeer goed voorbeeld van een oude techniek om eigendommen af te sluiten. De haag heeft bovendien een grote ruimtelijk-structurerende waarde in het park, aangezien ze een duidelijke aflijning van de moestuin geeft.

Een rechthoekige zone met een breedte van 5 meter aan weerszijden van de haag en met een lengte van 150 meter is opgenomen in de bescherming.

Bron: Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA002503, Beukenweerhaag in domein De Mik, (S.n., 2010).
Auteurs: Steyaert, Rita; Cox, Lise