erfgoedobject

Knotbomenrij van zwarte els

landschappelijk element
ID
131466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131466

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Knotelzenrij
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De knotbomenrijen van zwarte els (Alnus glutinosa) bevinden zich langs de Schietveldweg, een zuidwest-noordoost georiënteerde weg ten zuidoosten van Wuustwezel. Ze bestaan uit een zuidwest-noordoost georiënteerde rij langs de baangracht en een noordwest-zuidoost georiënteerde rij dwars op de weg langs een gracht in het weiland. De lengte van de knotbomenrij bedraagt ongeveer 180 meter. De knotelzen staan bij een weiland dat grenst aan de Kleine Aa, in een compartimentenlandschap dat gekenmerkt wordt door kleine compartimenten die meestal afgebakend worden door bomenrijen en houtkanten.

De knotbomenrij vormt een beeldbepalend object in de omgeving. Ze zijn visueel van groot belang en worden daarom hoog gewaardeerd. De aanwezigheid van knotbomen geeft informatie over het historisch gebruik van het landschap. De knotboom levert gemakkelijk oogstbaar hout dat op een plaats groeit waar het vee er niet bij kan. Het hout werd voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals bezems, oeverbeschoeiingen, takkenbossen voor ovens en gebruikshout, zoals hekken en gereedschapsstelen. Knotelzen staan vaak op armere gronden en plaatsen met een hoge grondwatertafel. Als beeldbepalend object in een open grasland en met een dergelijke lengte kan deze knotelzenrij als zeldzaam worden beschouwd. Het gebruik van knotelzen als afbakening van weilanden is zeldzaam in deze streek. Door zijn omvang en de lokale groeiomstandigheden is deze knotbomenrij exemplarisch voor andere gelijkaardige locaties, waarbij knotelzen gebruikt worden om enerzijds natte weilanden af te bakenen en bijkomend geriefhout te leveren.


Bron: Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA002503, Wuustwezel, Schietveldweg, Knotelzenrijen (S.N., 2010).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knotbomenrij van zwarte els [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.