Verzamelboomgaard 'de Keizel'

Beschrijving

De vanaf 1988 aangeplante hoogstamboomgaard omvat een collectie van meer dan 3000 verschillende fruitrassen, -soorten, -variëteiten en snoeivormen, waarvan er meerdere nog enkel in deze collectie terug te vinden zijn.

Historiek

De collectie werd aangeplant op gronden die eind 19de eeuw deel uit maakten van de boomkwekerij ‘Van Langenaeker’. De eerste aanplant dateert van 1988. Een boomgaard van dergelijke omvang (circa 8 hectare), aangeplant en onderhouden volgens de regels van de kunst en die volledig is, is uitermate zeldzaam.

Beschrijving

Het gebied wordt grosso modo begrensd door de Steenweg naar Hasselt (N2, in het noordoosten), de Pampertstraat (in het westen) en de Keizel (in het oosten). Het terrein bevindt zich ten noordoosten van het centrum van Diepenbeek en ligt in een landelijk gebied.

Deze boomgaard heeft een grote dendrologische waarde: het betreft een boomgaard met meer dan 3000 verschillende fruitrassen, -soorten, -variëteiten en snoeivormen, waarvan een aantal enkel nog in deze collectie voorkomen. De boomgaard fungeert bijgevolg als genenreservoir. Sinds de aanplant van de bomen in 1988 wordt de boomgaard op regelmatige basis onderhouden door de Boomgaardenstichting wegens de functie als collectieboomgaard. Het onderhoud gebeurt op de traditionele en vakkundige manier, waardoor oude, nagenoeg verdwenen soorten, rassen en variëteiten in stand gehouden kunnen worden.

Dit hoofdonderdeel van de Genenbank Vlaanderen omvat een hoogstamcollectie met meer dan 600 hoogstammen verdeeld over appel- (Malus), peer- (Pyrus) , pruim- en kersvariëteiten (Prunus), een modelboomgaard, de kersencollectie die als hoogstamboomgaard hoofdzakelijk bestaat uit bedreigde variëteiten, een appelcollectie die schuin is aangeplant voor een grotere lichtinval en een tragere groei, een collectie okkernoten (Juglans regia), de volledige Van Cauwenberghe collectie uit de tuinbouwschool van Vilvoorde en de volledige appel- en peercollectie van de tuinbouwscholen van Mechelen, Leuven, Roeselare en de Landbouwuniversiteit Gent. Meerdere privécollecties van zeldzame lokale en regionale variëteiten en landrassen werden eveneens in deze collectieboomgaard opgenomen.

Omwille van zijn omvang, beslotenheid, gaafheid en traditionele aanleg - de boomgaard wordt omgeven door een meidoornhaag (Crataegus) - is de boomgaard beeldbepalend voor de ruime omgeving. De bomen vertonen een voor de soort representatieve groeivorm. Een zuidwest-noordoost georiënteerde veldweg loopt door de boomgaard.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL002579, Collectiehoogstamboomgaard, aanvraag onderhoudspremie (Nationale Boomgaarden Stichting v.z.w., 2013).

Bron: Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL002579, Collectiehoogstamboomgaard, beschermingsdossier (S.n., 2010).
Auteurs: Cox, Lise