Fladderiepen op talud bij holle weg

• is aangeduid als beschermd monument Fladderiepen

Beschrijving

De zeldzame fladderiepen bevinden zich langs een holle weg ten zuidoosten van het Hornebos te Rukkelingen-loon.

De fladderiepen (Ulmus laevis) groeien als opgaande bomen, hakhoutstoven en knotbomen op een talud langs een holle weg aan de zuidoostrand van het Hornebos, een historisch ravijnbos op mergel in het bronnengebied van de Herk (ten zuidwesten van Rukkelingen-Loon). Ze vormen één van de grootste autochtone fladderiepenpopulaties (genenreservoir) in Vlaanderen. De fladderiep is een zeldzame soort voor Vlaanderen.

Het talud inclusief een 5 meter brede strook boven op het talud aan weerszijden van de weg is opgenomen in de bescherming.

Bron: Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL002579, Fladderiepen, (S.n., 2010).
Auteurs: Cox, Lise