De libanonceder behoort net als de atlasceder tot het kasteelpark rond het Gravenkasteel. De libanonceder flankeert de toegangsweg naar het kasteel. De libanonceder en atlasceder bevinden zich in het bomenrijk park met oud drevenpatroon rond het Gravenkasteel in de Grimbergse deelgemeente Humbeek, ten zuiden van het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrenbos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd bleef.
Beide bomen flankeren de voornaamste toegangsweg naar het omwald kasteel en kunnen daarom beschouwd worden als welkomstbomen. De libanonceder staat aan de linkerkant van de huidige oprit vanaf de Warandestraat, de atlasceder aan de rechterkant ervan. Een groot deel van het kasteeldomein bleef echter onveranderd. De oude regelmatige geometrie is op de meeste plaatsen nog zichtbaar.
De libanonceder heeft een mooie groeivorm, en is een belangrijk beeldbepalend object in de parkaanleg rond het Gravenkasteel en de ruime omgeving. Volgens de Inventaris Historische tuinen en parken van Vlaanderen moet de libanonceder aangeplant zijn tussen 1861 en 1867, op het moment dat het bos en de moestuin tussen het kasteeleiland en de Warandestraat werden verenigd tot één perceel.