erfgoedobject

Atlasceder in het Domein van het Gravenkasteel

landschappelijk element
ID: 131496   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131496

Juridische gevolgen

Beschrijving

De atlasceder behoort net als de libanonceder tot het kasteelpark rond het Gravenkasteel. De atlasceder flankeert de toegangsweg naar het kasteel. De libanonceder en atlasceder bevinden zich in het bomenrijk park met oud drevenpatroon rond het Gravenkasteel in de Grimbergse deelgemeente Humbeek, ten zuiden van het Gravenbos, een typisch 18de-eeuws sterrenbos, waarvan het hoofdpatroon nagenoeg ongewijzigd bleef.

Beide bomen flankeren de voornaamste toegangsweg naar het omwald kasteel en kunnen daarom beschouwd worden als welkomstbomen. De libanonceder staat aan de linkerkant van de huidige oprit vanaf de Warandestraat, de atlasceder aan de rechterkant ervan. Een groot deel van het kasteeldomein bleef echter onveranderd. De oude regelmatige geometrie is op de meeste plaatsen nog zichtbaar.

De altasceder heeft een mooie groeivorm, en is een belangrijk beeldbepalend object in de parkaanleg rond het Gravenkasteel en de ruime omgeving. De atlasceder is aangeplant na 1880 (zijn standplaats was tot omstreeks 1880 nog een moestuin).


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Wijnant, Jo
Datum  : 2014


Relaties

  • Is deel van
    Domein van het Gravenkasteel

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Atlasceder in het Domein van het Gravenkasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131496 (Geraadpleegd op 25-11-2020)