Taxus met boomkapel op de Kwikkelberg

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Ten zuiden van Binkom (deelgemeente van Lubbeek) staat op het kruispunt van de Boutersemstraat, Kwikkelberg en Schakelveldstraat een oude taxus (Taxus baccata) met boomkapel. Hij is van oudsher omgeven door akkers. De bebouwing aan het kruispunt gaat terug tot de voorlaatste eeuwwisseling. Deze 9 meter hoge boom heeft een stamomtrek van 2,90 meter (gemeten op 0,20 meter hoogte). De maximale diameter van de kroon bedraagt 8 meter. De taxus is een beeldbepalend object aan het kruispunt. Hij heeft een representatieve groeivorm voor de soort die tot uiting komt in een sobere kunstsnoeivorm. Bij deze beheervorm uit het verleden contrasteert een strakke rechthoekige snoei onderaan met de niet gesnoeide kruin er boven.

Over de leeftijd van deze taxus is weinig gekend. Wel staat vast dat hij er al in de tweede helft van de 19de eeuw stond. Deze boom vormt een eenheid met een religieus element: destijds hing er een houten kapelletje aan de taxus met een klein Mariabeeld en twee porseleinen vaasjes voor bloemen. Jaarlijks werd de boomkapel op 1 mei getooid met een krans. Enkele decennia geleden werd de boomkapel kapot geslagen door vandalen. De traditie om een krans op te hangen, raakte in onbruik. Het kruispunt heeft aan charme ingeboet sinds de verbreding van de Boutersemstraat en het verdwijnen van de kasseiverharding. Desondanks blijft de statige taxus het kruispunt domineren.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.13
Auteurs: Van Ormelingen, Jan