erfgoedobject

Opgaande zwarte moerbei bij wijnpershuis Sint-Geertrui-abdij

landschappelijk element
ID
131504
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131504

Juridische gevolgen

Beschrijving

De zwarte moerbei (Morus nigra) bevindt zich op de hoek van de Wijnpersstraat en de Donkerstraat, op enkele meters ten zuiden van het als monument beschermde Wijnpershuis van de Sint-Gertrudisabdij te Leuven (Koninklijk Besluit van 25 maart 1938), de huidige Provinciale School voor Moes- en Tuinbouw. Deze wijnpers werd in 1551 gebouwd ter vervanging van een ouder, vervallen pershuis.

De stamomtrek van deze boom varieert van 2,76 meter (gemeten op 0,10 meter hoogte) tot 2,44 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte). De maximale kroondiameter bedraagt 17 meter (opname in 2009). Omwille van deze grote afmetingen vormt deze boom een belangrijk beeldbepalend object in de omgeving. Op basis van de stamomtrek kan er van uitgegaan worden dat deze boom één van de oudste exemplaren uit de regio is. De zwarte moerbei vertoont het typisch habitus van de soort, namelijk de neiging om op oudere leeftijd te gaan liggen, en heeft een representatieve groeivorm voor de soort. Hij vormt een historische eenheid met het beschermde Wijnpershuis, waar hij tegen aanleunt. Bovendien vormt deze boom één van de weinige relicten van de oorspronkelijke plantencollectie van de Provinciale Moesteeltschool.


Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.15.
Auteurs: Wijnant, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Wijnpershuis van de Sint-Geertruiabdij


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande zwarte moerbei bij wijnpershuis Sint-Geertrui-abdij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131504 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.