Taxus Prieel

Beschrijving

Dit taxusprieel (Taxus baccata), aangeplant omstreeks 1880, is gelegen in een tuin van 25 are met merkwaardige snoeivormen voor de woonvleugel van de gesloten hoeve Vandervelpen in het dorpscentrum van Waanrode (deelgemeente van Kortenaken).

De bijna driehoekige tuin, gelegen voor de woonvleugel, bestaat uit gazon met enkele rozenperken en snoeivormen van taxus (Taxus baccata), hulst (Ilex aquifolium) en westerse levensboom (Thuja occidentalis). Deze staan min of meer symmetrisch opgesteld ten opzichte van het gebouw. Opmerkelijk hierbij is het circa vier meter hoge taxusprieel aan de westzijde van de tuin, dat als ‘lommerhuisje’ omstreeks 1880 werd aangeplant om de bewoners te beschermen tegen de felle zon. Dit prieel heeft een rechthoekig grondplan en een naar de tuin gerichte opening (aan de oostelijke zijde). Als deel van de aankleding van de voortuin vormt dit prieel een beeldbepalend object en een representatief voorbeeld van een snoeivorm toegepast op taxussen.

• DENEEF R. (red.) 2008: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Inventaris Vlaams-Brabant, Zuidoostelijk Brabant – Haspengouw: Geetbets, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen, Zoutleeuw, M&L Cahier 16, Brussel, 113.

Auteurs: Deneef, Roger; Cox, Lise